TaniaKsiazka.pl na rzecz małych pacjentów onkologicznych
Książki dla różnych grup wiekowych, gry planszowe i puzzle trafiły do pacjentów Kliniki Pediatrii Onkologii i Hematologii Uniwersyteckiego Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Białymstoku.
2023-11-17, 11:06

Właściciele księgarni TaniaKsiazka.pl przekazali na oddział regał wypełniony po brzegi - przede wszystkim książkami.

“Zdajemy sobie sprawę z tego, jak trudna i długa jest walka z chorobą na tym oddziale. Cieszymy się, że mogliśmy pomóc wstawiając tu ten energetyczny, pomarańczowy wypełniony książkami i grami regał dla małych pacjentów. Wiemy też, że pobyt w szpitalu jest ogromnie stresujący zarówno dla małych pacjentów, jak i ich rodzin przebywających na oddziale. Dlatego w regale jest też sporo literatury dla dorosłych, by również  rodzice mogli na chwilę odpocząć od stresu i zmienić trochę perspektywę” - mówią właściciele TaniaKsiazka.pl Agnieszka Stankiewicz-Kierus i Łukasz Kierus.

O tym, jak ważne jest takie wsparcie mówiła też kierownik Kliniki Pediatrii Onkologii i Hematologii prof. Maryna Krawczuk – Rybak.

“Mali pacjenci przebywają na tym oddziale bardzo długo, często wiele miesięcy. Ich dni wypełnione są procedurami medycznymi, ale mają też sporo wolnego czasu. Te książki i gry pomogą im wypełnić czas wolny, oderwać się, choć na chwilę, od smutnej szpitalnej rzeczywistości” -podkreślała prof. Maryna Krawczuk – Rybak.

W sumie właściciele TaniaKsiazka.pl obdarowali oddział ponad 130 książkami, głównie dla najmłodszych i dla młodzieży. Wśród książek dla dorosłych znalazły cię nowości z kategorii: kryminał, sensacja, fantastyka, literatura obyczajowa i romans. Oprócz tego najmłodszych pacjentów ucieszy kilkadziesiąt kolorowanek i wyklejanek. W regale zmieściła się tylko część z ponad 90 gier i puzzli, pozostałe trafią na świetlicę. Wartość przekazanej darowizny to około 11 tys. zł.

Przekazanie “TanioKsiążkowego” regału to jedno z działań księgarni z okazji “Miesiąca Dobroczynności” w Fundacji “Pomóż Im” na rzecz Dzieci z Chorobami Nowotworowymi i Hospicjum dla Dzieci. Fundacja od lat opiekuje się pacjentami jedynego w regionie północno-wschodnim specjalistycznego ośrodka onkologii dziecięcej. TaniaKsiazka.pl działania Fundacji wspiera od 10 lat. W listopadzie przekazała też 10 pakietów książek na aukcje charytatywne oraz 30 pakietów na loterię charytatywną na rzecz podopiecznych fundacji.

Krótką relację wideo z przekazania znajdą Państwo na Facebooku Fundacji.